ارتودنتیست کیست؟
به دانشجویانی که بعد از اتمام دوره عمومی رشته دندانپزشکی، تحصیلات خود را در زمینه ارتودنسی دندان بهمدت ۳ سال بهصورت تئوری و بالینی ادامه دهند، ارتودنتیست گفته میشود.
ارتودنتیستها با بهکارگیری علم، مهارت و تجهیزات مخصوص این رشته، انواع مشکلات و عیوب فک و دهان را تشخیص داده و با توجه به شدتی که دارد، آن را کنترل و درمان کرده یا از پیشرفت آن جلوگیری میکنند
ارتودنسیکردن دندان چه مراحلی دارد؟
مراحل این درمان برای تمام بیماران به یکصورت نیست، اما بهطور کلی، مراحل مشترکی را تمام متقاضیان این درمان با هر نوع مشکل باید بگذرانند.
در اولین مرحله، ارتودنتیست بهصورت کامل و دقیق فک و دندان بیمار را معاینه و عکسهای رادیولوژی وی را بررسی میکند تا بتواند بهترین نوع درمان را برای بیمار انتخاب کند.
در این مرحله متخصص معالج درباره نوع مشکل، شدت، مدتزمان لازم برای درمان، میزان موفقیتآمیز بودن و هزینه آن کاملا شفاف صحبت میکند و تمام سؤالات و ابهامهای بیماران را پاسخ داده و برطرف میکند.
در مرحله بعد، فرآیند درمان آغاز شده و دندانها قالبگیری میشوند. براساس قالب دندان، پلاک ارتودنسی ساخته میشود تا ارتودنتیست بتواند میزان و نحوه حرکت دندانها را ارزیابی کرده، بررسی کند دندانها باید چگونه حرکت کنند تا مرتب و یکدست شوند و برای رسیدن به این هدف چقدر زمان لازم است.
نصب سیم، براکت و دیگر تجهیزات ارتودنسی مهمترین مرحله درمان است که باعث منظمشدن و اصلاح وضعیت دندانها میشود.
با توجه به نوع درمانی که برای بیمار انتخاب میشود، در فواصل معین هفتگی، ماهانه، دورهای یا سالانه باید وضعیت دندانها، دستگاهها و میزان جوابدهی فک و دندان به شیوه درمان توسط ارتودنتیست بررسی شود.
پس از اتمام دوره درمان و منظمشدن دندانها، دستگاهها توسط پزشک برداشته میشوند. ویژگی عجیب دندان، جابهجاشدن آن است.
دندانها با جویدن و ورود هر میزان فشار جابهجا شده و تغییر جهت میدهند. اما این تغییرات بسیار کند بوده و در طولانیمدت رخ میدهد.
ارتودنتیستها برای حفظ موقعیت دندانهای مرتبشده با تجویز استفاده از ریتینر یا نگهدارنده از بروز این مشکل جلوگیری میکنند.
در آخرین روز درمان، شرایط مراقبت از دندانهای اصلاحشده به بیمار آموزش داده میشود تا بتواند زیبایی فک و دندان خود را تا مادامالعمر حفظ کند.
موارد گفتهشده مراحل اصلی این درمان هستند. بیماران با گذراندن پروسه کوتاهمدت یا بلندمدت آن، میتوانند عیوب و ناهنجاریهای مختلف فک و دندان خود را اصلاح کنند.
پروسه این درمان اگر چند سال هم طول بکشد، بهدلیل تاثیر فوقالعادهای که بر افزایش زیبایی و اعتمادبهنفس میگذارد، ارزش انجامدادن را دارد
ارتودنسی چه فایدهای دارد؟
افرادی که تحت این درمان قرار میگیرند، با اتمام دوره درمان، عیوب و مشکلات فک و دندان آنها برطرف میشود و زیبایی چهره، اعتمادبهنفس و کیفیت زندگی آنها بهشکل قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
مزایای دیگر انجام این درمان عبارتاند از:
یکدست شدن دندانها
زیباشدن لبخند
بهبود وضعیت حرفزدن
ایجاد قوس متعادل در فک
اصلاح و ترمیم ساختار فک و دندانها
بهبود وضعیت جویدن و بلعیدن
کنترل و درمان ناهنجاریها و مشکلات فک و مفاصل آن مانند قفلشدن فک و سستی و ضعف مفاصل
نظافت سریع و راحت دندانها
کاهش احتمال ابتلا به عفونت و التهاب لثه
بروز پوسیدگی کمتر در دندانها
کمشدن امکان بروز جرمهای دندانی
افزایش طول عمر دندان
پیشگیری از بروز ناهنجاریهای شدید فک و صورت و کنترل آنها
افرادی که تحت درمان قرار دارند وضعیت فک و دهان آنها هر ماه بررسی میشود، بنابراین ارتودنتیستها هر مشکل یا عیبی که ایجاد شده باشد، مانند رشد دندان عقل، پوسیدگی دندان و موارد دیگر را در سریعترین زمان تشخیص میدهند. تشخیص فوری این موارد باعث درمان مطلوب آن و عدم بروز بیماری و مشکل در فک و دهان میشود
هدف اصلی انجام ارتودنسی، زیبایی دهان و دندان است، اما باید بدانید که درمان ارتودنسی علاوهبر تاثیر در زیبایی، بسیاری از هنجارهای مربوط به دهان و دندان را نیز برطرف میکند.
دقت داشته باشید که دندانهای نامرتب و ناهمسان به سایر دندانها، لثه و مفاصل فک فشار وارد میکنند که این فشار میتواند باعث مشکلاتی چون پوسیدگی دندانها، سردرد و میگرن شدید، ایجاد مشکل در لثه، مشکلات گوارشی ناشی از بد جویدن غذا، مشکلات ظاهری و تاثیر منفی در اعتمادبهنفس و … شود
ارتودنسی برای چه کسانی مناسب است؟
این درمان برای افرادی که با مشکلات زیر روبهرو هستند، بسیار موثر خواهد بود:
افرادی که ۲ فک آنها وقتی برروی هم چفت میشوند، دندانهای جلو دندانهای پایین را میپوشانند.
کسانی که دندانهای فک پایین آنها بیش از حد جلو هستند و دندان جلویی فک بالا در پشت دندانهای جلویی فک پایین قرار میگیرد.
افرادی که وقتی فک پایین و بالای آنها برروی هم قرار دارند، دندانهای جلویی ۲ فک به یکدیگر نمیرسند.
کسانی که دندانهایشان کج شده و برروی هم قرار گرفته است.
افرادی که بهمدت ۶ الی ۷ سال به مکیدن انگشت عادت داشتهاند.
کسانی که یک فک یا هر ۲ فک آنها هنگام جویدن، به یک سمت تغییر مکان میدهد.
افرادی که مرکز دندانهای فک پایین و بالا با یکدیگر همتراز نمیشود.
افرادی که فک کوچکی دارند و دندانها فضای لازم برای رشد ندارند.
کسانی که دندان بیرونزده یا فرورفته دارند.
افرادی که دندانهای آنها به داخل فرورفته است.
کسانی که هنگام لبخندزدن، لثهشان دیده میشود. (لبخند لثهای هستند)
افرادی که تعداد دندان زیادی دارند.
کسانی که ۲ فک آنها بهدرستی برروی هم قرار نمیگیرد و انحراف دارد.
کسانی که لبهایشان بهصورت نرمال برروی یکدیگر قرار نمیگیرد.
افرادی که بین دندانهای آنها فاصله وجود دارد.
کسانی که قوس دندانی آنها نامتعادل و نامناسب است.
افرادی که دندان آنها بهشکل پیچخورده رشد کرده باشد.
کسانی که اندازه ۲ فک آنها یکسان نیست.
افرادی که شکاف کام یا شکاف لب دارند.
توجه داشته باشید، امکان استفاده از انواع دستگاههای ثابت و متحرک برای کسانی که دندان مصنوعی دارند یا استخوان فک آنها آسیب دیده یا شکسته است، وجود ندارد و فقط این ۲ گروه نمیتوانند از این روش درمانی استفاده کنند.
بهترین روش انجام ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی به روشهای مختلفی انجام میشود، اما انتخاب اینکه کدام روش بهترین روش است، برعهدهی ارتودنتیست قرار دارد. ارتودنتیست نیز دربارهی این موضوع پس از انجام معاینههای لازم نظر میدهد، درواقع میتوان گفت پاسخ به این سوال به میزان بدخیمیهای دهان و دندانهای شما بستگی دارد.
در ادامه لیستی از انواع روشهای ارتودنسی در اختیارتان قرار میگیرد تا با آنها آشنا شوید.
ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی متحرک
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی ثابت
ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی رنگی
درمان با ارتودنسی چقدر زمان میبرد؟
مدتزمان لازم برای دریافت نتیجه مناسب از این درمان، در هر بیمار متفاوت است. زمان مورد نیاز برای اصلاح و ترمیم ناهنجاریهای فک و دهان به شدت مشکل و روش درمانی بهکاررفته بستگی دارد.
هرچقدر عیوب فک و وضعیت دندانها نامرتبتر باشد، پروسه درمان طولانیتر خواهد بود. بهبودی کامل با ارتودنسی، امکان دارد چند ماه تا چند سال طول بکشد.
معمولا پروسه درمان برای اغلب بیماران یک الی ۲ ساله است. افرادی که ناهنجاریهای پیچیده و متعدد داشته باشند، مانند بهمریختگی شدید دندان یا انحراف فک، برای دریافت نتیجه، باید بیش از ۲ سال منتظر بمانند.
برای اطلاع از مدتزمانی که باید تحت درمان قرار داشته باشید، به ارتودنتیستها مراجعه کنید. متخصصان این رشته با معاینه بیمار، بررسی وضعیت فک و دهان وی زمان لازم برای درمان را اعلام میکنند
بهترین سن مناسب برای ارتودنسی
درمان با استفاده از دستگاههای ثابت و متحرک، محدودیت سنی ندارد. براساس نظر ارتودنتیستها، ۱۰ تا ۱۴ سالگی بهترین زمان برای درمان محسوب میشود اما افراد ۳۰، ۴۰ ساله و بیشتر نیز میتوانند این درمان را آغاز کنند.
انجمن ارتودنتیستهای آمریکا، ۷ الی ۸ سالگی را برای استفاده از دستگاه متحرک یا ثابت بسیار مناسب میدانند، زیرا بهدلیل اینکه دندانها و استخوانها در حال رشد هستند، با سرعت و سهولت بیشتری اصلاح و مرتب خواهند شد.
افرادی که از سن کم درمان را شروع کنند، متخصصان با استفاده از تجهیزات کمتر و سادهتری میتوانند وضعیت فک و دندان آنها را اصلاح و مرتب کنند.
Who shouldn’t have orthodontic treatment
To qualify for orthodontic treatment, you shouldn’t have any serious dental issues like extensive decay or gum disease. Placing braces on diseased teeth can have a serious negative impact on your oral health
چه کسانی نباید درمان ارتودنسی انجام دهند؟
برای واجد شرایط بودن برای درمان ارتودنسی، نباید مشکلات دندانی جدی مانند پوسیدگی گسترده یا بیماری لثه داشته باشید. قرار دادن بریس بر روی دندان های بیمار می تواند تأثیر منفی جدی بر سلامت دهان و دندان شما داشته باشد.
اقدامات پیش از ارتودنسی چیست؟
پیش از نصب دستگاههای متحرک یا ثابت، وضعیت فک و دندانها بهصورت بسیار دقیق توسط ارتودنتیست بررسی میشود. پزشک فرم فک و دندانهای بیمار را در حالت تمامرخ و نیمرخ بررسی میکند.
متخصصان برای تشخیص صحیحتر و انتخاب بهترین نوع درمان برای بیماران از قالبها، عکسهای رادیولوژی و مدلهای کامپیوتری نیز استفاده میکنند.
انواع عکسها و قالبها به ارتودنتیست کمک میکند وضعیت قرارگیری دندانها، شدت بیرونزدگی یا فرورفتگی دندانها، میزان انحراف و قوس فکها را به دقیقترین صورت مشاهده کنند و احتمال بروز اشتباه به حداقل برسد.
چگونه دندانهای ارتودنسیشده را تمیز کنیم؟
شیوه نظافت اهمیت بسیار زیادی در فرآیند این درمان و میزان موفقیت آن دارد. پس از نصب دستگاه ثابت، ارتودنتیست شیوه نخدندان کشیدن، مسواکزدن، تعداد دفعات استفاده از دهانشویه را به شما توضیح میدهد.
رعایت بهداشت در حفظ سلامت دندانها، دستگاههای نصبشده و سرعت درمان تاثیر بسیار زیادی دارد. پس از نصب دستگاههای ثابت، بیماران باید پس از مصرف هر ماده غذایی نخدندان کشیده و مسواک بزنند.
عدم رعایت بهداشت هنگامی که تحت درمان با دستگاه ثابت یا متحرک هستید، باعث تخریب و از بین رفتن دندانها میشود. با توجه به تجویز پزشک خود، میتوانید یک الی ۲ مرتبه در روز از دهانشویه استفاده کنید
مراقبتهای لازم بعد از انجام ارتودنسی
برای دریافت نتیجه مطلوب از این درمان و به حداقل رساندن عوارض آن، مراقبتهای زیر را انجام دهید:
رعایت کامل بهداشت دهان و دندان
عدم مصرف مواد غذایی سفت و چسبنده
محافظت از دهان هنگام ورزشکردن
مراجعه منظم به ارتودنتیست
درمان پوسیدگیها در اسرع وقت
معایب ارتودنسی چیست؟
این روش درمانی در کنار مزایای متعدد، عوارض و عیوبی نیز دارد. افرادی که ارتودنسی انجام میدهند، باید برای دریافت نتیجه مطلوب، زحمات آن مانند چندین مرتبه نظافت دندانها در روز، عدم خوردن تهدیگ و غذاهای سفت، درد و مشکلات دیگر آن را تحمل کنند.
بهطور کلی معایب این روش درمانی موارد زیر هستند:
طولانیبودن پروسه درمان
بروز درد بعد از هربار تنظیم ابزارهای نصبشده برروی دندان
استفاده مرتب و روزانه از نخدندان، مسواک و دهانشویه
احتمال زخمشدن درون لبها بهعلت تماس با براکت
پیدابودن انواع غیر نامرئی آن
امکان شکستهشدن سیم و براکت
هزینه نسبتا زیاد
درباره این درمان تصورات غلطی بین مردم جاافتاده است. یکی از این باورهای اشتباه، بسیار طولانیبودن روند درمان برای تمام بیماران است.
باور دیگر، خرابکردن ریشه و تاج دندانها و تغییر رنگ آنها است. این درمان هرگز باعث تخریب دندانها نمیشود و درصورتیکه رنگ دندانها تغییر کند، موقتی خواهد بود.
بسیاری از افراد گمان میکنند تمام سیمها و براکتهای ارتودنسی فلزی و در دید هستند اما مدل سرامیکی نامرئی آن نیز وجود دارد که قابل مشاهده نیست.
آیا جايگزينی برای ارتودنسی ثابت وجود دارد؟
اگر مشکل و ناهنجاری فک و دندان شدید و پیچیده نباشد، به نصب دستگاه ثایت نیاز نبوده و با دستگاه متحرک، هدگیر و پلاک قابل درمان خواهد بود.
هزینه ارتودنسی چقدر است؟
هزینه این درمان به عوامل مختلفی مانند سن بیمار، نوع مشکل، شدت ناهنجاری، روش درمان، مدت درمان، میزان تخصص و اعتبار ارتودنتیست و کلینیک و استان محل زندگی بیمار بستگی دارد و توسط متخصص معالج وی تعیین میشود.
ورزشکاران میتوانند ارتودنسی انجام دهند؟
ورزشکاران رشتههای مختلف ورزشی میتوانند با وجود سیم و براکت در دهان بهراحتی و بهصورت حرفهای ورزش کنند.
ارتودنتیستها توصیه میکنند ورزشکاران رشتههای بسکتبال، تکواندو، فوتبال و بهطور کلی رشتههایی که احتمال ضربهخوردن به دهان وجود دارد، هنگام ورزش از محافظ دهانی استفاده کنند.
محافظ دهانی را برروی دندانها یا بریس نصب میکنند. این وسیله باعث میشود درصورت برخورد توپ، راکت، دست و دیگر اجسام سفت و سخت با دهان، شدت آن گرفته شود.
استفاده از محافظ دهانی نهتنها به حفظ بریس کمک میکند، بلکه از زخم و بریدهشدن دهان دراثر تماس با بریس، جلوگیری میکند.
جمعبندی
ارتودنسی با استفاده از دستگاه ثابت و متحرک روشی بسیار موثر برای درمان ناهنجاریها و بهمریختگیهای فک و دندان است.
مشکلات سطحی تا شدید فک و دندان مانند جلوبودن یا عقببودن دندانها، رشد دندانها بهصورت کج و غیرطبیعی، کوچکبودن فک، ترازنبودن دندانها، بهم نرسیدن فکها و عیوب دیگر با دستگاههای متحرک و ثابت درمان میشود.
این دستگاهها برای پیشگیری از بروز ناهنجاریهای شدید فکی و کنترل حرکت دندانها نیز استفاده میشوند. ارتودنتیستها بهترین زمان برای شروع این درمان را ۷-۸ سالگی میدانند.
رعایت بهداشت دندانها با استفاده مرتب از نخدندان، مسواک و دهانشویه، عدم مصرف مواد غذایی سفت و مراجعه منظم به ارتودنتیست در طول درمان بسیار ضروری است.
پس از اتمام درمان، بیماران چهرهای زیباتر، دندانهایی یکدست و مرتب و اعتمادبهنفس بالایی بهدست خواهند آورد. پروسه درمان بیماران با توجه به شدت ناهنجاری، چند ماه تا چند سال زمان میبرد.
هزینه این درمان، به عواملی مانند شدت مشکلات فک و دندان، تخصص پزشک، کلینیک مد نظر، نوع دستگاه مورد استفاده و طول درمان بستگی دارد
همانطورکه مطالعه کردید، در این مقاله دربارهی ارتودنسی دندان صحبت کردیم و هرآنچه باید دربارهی این درمان بدانید را در اختیارتان قرار دادیم. آخرین نکتهای که باید به آن اشاره کنیم، این است که کلینیک و ارتودنتیست انتخابی شما تاثیر قابل توجهی بر کیفیت درمان دارد.
از همین رو پیشنهاد ما به شما کلینیک نفیس نیکنام است. در این مجموعه پزشکان حاذقی مشغول به فعالیت هستند و میتوانند بهترین تصمیمگیری و درمان را برای شما درنظر بگیرند تا شما به نتیجهی دلخواه برسید.