آیا ایمپلنت مادام العمر است؟ طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان از جمله موضوعات مورد بحث آن دسته از افرادی است که جهت انجام این روش درمانی-زیبایی مصمم هستند. از ایمپلنت می توان به عنوان یکی از بهترین و موثرترین روش های کاشت دندان نام برد.
در واقع، در این فرایند دندان های مصنوعی جایگزین دندان های خراب و آسیب دیده می شوند. ایمپلنت دندان از سه قسمت اصلی پایه ایمپلنت (Implant Fixture)، اباتمنت (Abutment) و تاج دندان (Dental Crown) تشکیل شده است. دندانپزشک با بررسی وضعیت دندان شما تصمیم می گیرد که از چه نوع ایمپلنتی جهت کاشت استفاده نماید.
سوال اصلی این است که آیا می توان از ایمپلنت به عنوان یک روش دائمی و مادام العمر نام برد یا خیر. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی را که باید در این رابطه بدانید در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان
ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی می باشد. به طور کلی می توان گفت که طول عمر ایمپلنت حدود 20 تا 25 سال برآورد شده است. البته این موضوع به سلامت بهداشت دهان و دندان تان بستگی دارد.
برای استفاده طولانی مدت از ایمپلنت، مراقبت و نگهداری صحیح از آن ضروری است. شرایط خاص هر فرد میتواند تاثیر زیادی بر طول عمر ایمپلنت بگذارد. در صورت عدم بروز عفونت و شل شدن ایمپلنت می توان استفاده از آن را به مدت طولانی تضمین نمود. به هر حال، بررسی دوره ای و مراجعه به دندانپزشک جهت نگهداری از ایمپلنت های دندانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
آیا از ایمپلنت می توان به عنوان یک روش کاشت دائمی دندان یاد کرد؟
جهت پاسخگویی به این سوال باید یک سری فاکتورها را مدنظر قرار داد. ایمپلنت دندان، یک روش کاشت دائمی است که با استفاده از آن می توان به دندان هایی زیبا و سالم دست یافت. اگر به دنبال بهترین روش دائمی برای جایگزینی دندانهای آسیب دیده خود هستید کاشت ایمپلنت، مناسب ترین گزینه برای شما خواهد بود. ایمپلنت از لحاظ عملکرد و ظاهر شبیه به دندان های طبیعی بوده و از ماندگاری بالایی در مقایسه با سایر روش های درمانی-زیبایی برخوردار است.
عملکرد دندان های مصنوعی و پروتزها در مقایسه با ایمپلنت بسیار پایین بوده و نیاز است که هر چند سال یک بار جهت تعویض آنها اقدام نمود. با کاشت دائمی ایمپلنت دیگر نگران عملکرد، ظاهر و طول عمر دندان های خود نخواهید بود.
آشنایی با ماندگاری انواع ایمپلنت دندان
ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان به برند و نوع آن هم بستگی دارد. اینکه دندانپزشک از چه نوع ایمپلنتی جهت کاشت دائمی دندان استفاده خواهد کرد در دوام آن، تاثیر زیادی خواهد گذاشت. انتخاب برند مناسب برای ایمپلنت به عواملی از جمله استحکام، ظاهر طبیعی، مقاومت در برابر ضربه و وجود مواد زیست سازگار در ترکیبات آن بستگی دارد. در ادامه قصد داریم به معرفی رایج ترین برندهای ایمپلنت و ویژگی آنها بپردازیم.
1.طول عمر ایمپلنت از نوع ایرانی
ایمپلنت های ایرانی به دلیل قیمت پایین تر آنها نسبت به برندهای خارجی، توجه بسیاری از بیماران را به خود جلب کردهاند. ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان از نوع ایرانی در مقایسه با برندهای خارجی بسیار کمتر می باشد.
از طرفی، کیفیت ساخت پایین ایمپلنت های ایرانی باعث شده تا دندانپزشکان استفاده از برندهای خارجی را به بیماران خود توصیه کنند. استفاده از ایمپلنت ایرانی تنها در صورتی توصیه می شود که بیمار بودجه محدودی جهت کاشت دائمی دندان های خود داشته باشد. انتخاب ایمپلنت دندان، نیازمند تصمیم گیری است و باید با توجه به نیازها و اولویتهای خود، بهترین گزینه را مدنظر قرار داد
2.طول عمرایمپلنت از نوع کره ای
امروزه، استفاده از ایمپلنت های کره ای به دلیل کیفیت مناسبی که دارند در ایران بسیار رایج شده است. ذکر این نکته ضروری است که این نوع ایمپلنت ها از لحاظ کارایی به پای ایمپلنت های اروپایی و آمریکایی نمی رسند. ایمپلنت کره ای با توجه به قیمت مناسب و دوام خوبی که دارد، مورد توجه بسیاری از بیماران قرار گرفته است. به دلیل این ویژگی ها است که اکثر دندانپزشکان با توجه به بودجه بیمار، استفاده از ایمپلنت کره ای را جهت کاشت دائمی دندان به او توصیه می کنند.
ماندگاری و دوام ایمپلنت های کره ای در مقایسه با ایمپلنت های ایرانی بسیار بالاتر است. در هر صورت به هنگام انتخاب ایمپلنت، برند را مدنظر قرار نداده و یک سری فاکتورهای دیگر را هم مورد بررسی قرار دهید.
3.طول عمر ایمپلنت از نوع سوئیسی
کیفیت و طول عمر ایمپلنت دندان سوئیسی مشابه ایمپلنت آلمانی و حتی بهتر از آن می باشد. ایمپلنت های دندان از نوع سوئیسی از تنوع و کیفیت بالایی برخوردارند. برندهای معتبر ایمپلنت سوئیسی از جمله Straumann، Nobel Biocare و Zimmer Biomet دارای تاییدیه FDA بوده و طول عمر بسیار بالایی دارند. ایمپلنت های سوئیسی از بهترین ایمپلنت های موجود در جهان به شمار میروند. تقاضا برای این نوع ایمپلنت ها به دلیل تنوع گسترده، قیمت مناسب و کیفیت بالا، بسیار زیاد است.
4.طول عمر ایمپلنت از نوع آلمانی
ایمپلنت های آلمانی بعد از ایمپلنت های آمریکایی از طول عمر و دوام بسیار بالایی برخوردار هستند. در ساخت ایمپلنت های آلمانی از مواد بسیار باکیفیت استفاده شده است. ایمپلنت آلمانی به دلیل وجود مواد زیست سازگار در ترکیبات آن، طول عمری بین 15 تا 20 سال دارد. دوام بسیار بالا در برابر ضربه و مقاومت زیاد در برابر خوردگی از جمله مهمترین مزایای استفاده از ایمپلنت های دندانی از نوع آلمانی به شمار می روند.
اکثر کلینیکهای دندانپزشکی در ایران از ایمپلنت های معتبر آلمانی جهت کاشت دائمی دندان استفاده میکنند. البته باید در نظر گرفت که قیمت این نوع ایمپلنت ها در مقایسه با سایر برندهای خارجی بسیار بالاتر می باشد.
آشنایی با راهکارهای ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان
یکی از مهمترین موضوعاتی که توسط بیماران مطرح می شود، در رابطه با ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان است. به طور کلی، ایمپلنت های دندانی به دلیل ساختار و ویژگی هایشان از دوام بسیار بالایی برخوردار هستند. ایمپلنت دندانی، خود عاملی است که می تواند از فرسایش استخوان فک جلوگیری نماید. البته نگرانی بیماران در رابطه با ماندگاری و طول عمر ایمپلنت های دندانی کاملا منطقی است. اما مهمترین چیزی که باید در این رابطه بدانید، نوع مراقبت و نگهداری شما از ایمپلنت های دندانی تان است.
اگرچه تبحر و مهارت دندانپزشک در این رابطه حرف اول را می زند. متاسفانه در برخی موارد مشاهده شده که یکی از مهمترین دلایل عدم موفقیت کاشت ایمپلنت به عملکرد ضعیف دندانپزشک برمی گردد. راهکارهایی وجود داشته که با عمل به آنها می توانید طول عمر استفاده از ایمپلنت های دندانی را تا 20 سال یا حتی بیشتر افزایش دهید. از جمله آنها عبارتند از:
شستشوی روزانه دهان با محلول ضدعفونیکننده
استفاده از نخ دندان مخصوص ایمپلنت
جلوگیری از فشار بیش از حد به ایمپلنت به هنگام جویدن غذا
مراجعه دوره ای به دندانپزشک جهت بررسی وضعیت دهان و دندان
مصرف داروهای تجویزی و مراجعه به موقع برای درمان جهت جلوگیری از ابتلا به بیماری های پریودنتال (رعایت دستورالعمل های پزشک)
ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی
آیا امکان کاشت ایمپلنت برای افراد دیابتی وجود دارد؟ این سوال یکی از مهمترین سوالاتی است که در این رابطه مطرح می شود. دندانپزشک بعد از بررسی تمام جوانب و وضعیت سلامتی بیمار جهت کاشت دائمی دندان برای او تصمیم می گیرد. استفاده از روش کاشت ایمپلنت برای جایگزینی دندانهای از دست رفته، مناسب تمام افراد نیست. به همین خاطر باید قبل از انجام عمل جراحی، وضعیت بهداشتی و بالینی فرد مورد بررسی قرار بگیرد. افراد مبتلا به دیابت نیز میتوانند از این روش درمانی بهره ببرند. این دسته از افراد به دلیل بیماری باید تحت کنترل کامل پزشک قرار گیرند.
به هر حال، بهتر است که این دسته از افراد تحت نظر پزشک جهت کاشت ایمپلنت دندان اقدام کنند. حتی در برخی موارد دیده شده که امکان موفقیت آمیز بودن کاشت دندان در برخی افراد دیابتی از سایرین بیشتر بوده است. البته افراد دیابتی قبل از انجام این روش بهتر است که تمام نکات را مدنظر قرار داده و با استفاده از راهنمایی های پزشک متخصص جهت کاشت دائمی دندان اقدام نمایند.
چه اقداماتی را قبل و بعد از کاشت ایمپلنت دندان باید انجام داد؟
نکات مهمی وجود داشته که با رعایت آنها می توانید مراحل جراحی کاشت ایمپلنت را به صورت موفقیت آمیز طی نمایید. از جمله اقداماتی که باید قبل و بعد از کاشت ایمپلنت انجام داد عبارتند از:
· اقدامات قبل از جراحی
در ابتدا نیاز است که در رابطه با سوابق پزشکی خود با دندانپزشک مورد نظر مشورت نمایید. اگر جزو کاندیدای کاشت ایمپلنت هستید در صورت صلاحدید پزشک می توانید قبل از جراحی، مسکن مصرف نمایید. بهتر است قبل از عمل، استرس و اضطراب خود را کاهش داده تا بهترین نتیجه را از کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت دندان خود کسب نمایید.
· اقدامات بعد از جراحی
یک الی دو روز زمان نیاز است تا بعد از جراحی کاشت ایمپلنت دندان، بهبودی خود را بازیابید. عوارضی چون قرمزی، التهاب، عفونت و خونریزی بعد از جراحی کاملا طبیعی است. البته این عوارض در برخی افراد دیده می شود. بعد از جراحی بهتر است که به دستورالعمل های پزشک توجه نموده تا درد و ناراحتی های بعد از کاشت ایمپلنت را راحت تر پشت سر بگذارید.
بعد از مراجعه به منزل، بهتر است استراحت کرده و از تکان دادن سر خود به مدت 12 ساعت پرهیز نمایید.
داروهای تجویز شده را به موقع مصرف کرده تا التهاب و درد کاهش یابد.
از محلول ضدعفونی کننده برای شستشوی دهان و دندان خود استفاده کنید.
در صورت بروز عفونت بعد از جراحی حتما به پزشک معالج خود مراجعه نمایید.
از مصرف غذاهای گرم و سخت پرهیز کنید.
حتی الامکان تا چند روز بعد از کاشت ایمپلنت، غذاهای نرم و آبکی مصرف کنید.
جهت کاهش تورم بعد از جراحی از کمپرس یخ بر روی صورت و گونه خود به مدت 15 دقیقه استفاده نمایید. این کار را حتی الامکان دو الی سه بار در طول روز انجام دهید.
دردهای بعد از کاشت ایمپلنت های دندانی به چه علتی رخ می دهند؟
بسیاری از افراد تمایل دارند از یک روش مطمئن جهت جایگزینی دندانهای از دست رفته خود استفاده نمایند. وقتی که فرد متوجه میشود که برای کاشت ایمپلنت دندان باید تحت جراحی قرار بگیرد، طبیعی است که نگران درد و ناراحتی بعد از آن باشد.
با این حال باید توجه داشت که در حین جراحی به دلیل استفاده از ماده بیهوشی موضعی، هیچ دردی حس نخواهد شد. درد و ناراحتی تنها در چند روز اول بعد از عمل رخ می دهد. پس از گذشت این مدت اگر همچنان درد وجود داشته باشد، بهتر است به پزشک معالج خود مراجعه نمود. از جمله مهمترین دلایلی که باعث ایجاد درد و ناراحتی بعد از کاشت ایمپلنت می شوند، عبارتند از:
دندان قروچه کردن و مصرف غذاهای سفت و سخت از جمله مهمترین مواردی است که می توانند باعث درد ناشی از کاشت ایمپلنت دندان شوند. دندان های ایمپلنت شده به هیچ عنوان نباید تحت فشار یا ضربه قرار گیرند.
مصرف زیاد دخانیات یا هرگونه مشروبات الکلی می تواند ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان را کاهش دهد. به همین خاطر است که پزشکان توصیه می کنند که بعد از کاشت ایمپلنت، مصرف دخانیات یا مشروبات الکلی را به حداقل برسانید.
عدم مراقبت صحیح از دهان و دندان هم یکی از مهمترین عواملی است که امکان بروز درد و ناراحتی بعد از ایمپلنت را در فرد ایجاد می کند. افرادی که دارای بیماری های خاص از جمله دیابت، سرطان، روماتیسم مفصلی و… هستند، باید قبل از عمل حتما با پزشک خود مشورت نمایند. زیرا امکان عدم موفقیت ناشی از کاشت ایمپلنت در این دسته از افراد بسیار زیادتر از افراد عادی می باشد.
سخن نهایی
ایمپلنت، بهترین روش دائمی جهت جایگزینی دندانهای از دست رفته به شمار می رود. اینکه ماندگاری و طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است به یک سری فاکتورهای مهم بستگی دارد. با مراقبت صحیح بعد از جراحی می توان تا حدود 20 الی 25 سال از ایمپلنت های دندانی خود استفاده نمود. البته این موضوع به خود فرد بستگی دارد که تا چه اندازه جهت مراقبت از ایمپلنت های دندانی خود مصمم باشد. امیدواریم که با تهیه این مقاله توانسته باشیم که به تمام نگرانی های شما عزیزان در رابطه با کاشت ایمپلنت و ماندگاری آن پاسخ دهیم.